Перейти до вмісту
Пошук в
  • Детальніше...
Шукати результати, які ...
Шукати результати в ...
Фріланс — це не сидіти з ноутом на Балі й отримувати 50000 грошей на годину, а звичайна, досить важка робота зі своїми плюсами та мінусами.

Фріланс — це не сидіти з ноутом на Балі й отримувати 50000 грошей на годину, а звичайна, досить важка робота зі своїми плюсами та мінусами.

📍 Які навички, окрім програмування, важливо прокачувати в IT?

📍 Чому творчість взагалі не на першому місці для тих, хто займається розробкою інтернет-магазинів? 

📍 Як піти з посади керівника IT-служби у банку, яку обіймав близько 10 років, та не пошкодувати про це?

Наступне інтерв’ю must read не тільки для розробників, але й для фрілансерів або тих, хто шукає класного стусана під м'яке місце прямо зараз. Ми поспілкувалися з розробником з досвідом в IT більше 20 років —
spectre. Впевнені, багато хто з вас уже знайомий особисто, але почути кейс від першої особи — як відправитися на концерт улюбленого рок-гурту. Вмощуйтеся зручніше.

Читати інтерв'ю в оригіналі
російською мовою.

 

— Розкажіть про себе. Як давно займаєтеся розробками? Як потрапили до ІТ?

 

— Вітаю. 

Звати Андрій, мешкаю в Одесі. 

Розробками (та й взагалі фрілансом, адже це не тільки програмування) займаюся років 8. В основному роблю всякі різні штуки для opencart

 

А взагалі стаж в IT трохи більше 20 років. За основною спеціалізацією я сисадмін у широкому понятті слова)) від “полагодити чайник у бухгалтерії” до “підняти банк за вихідні з нуля”, керував IT-службою близько 10 років в одному з банків. 

 

Програмування завжди вважав тупою та нудною роботою (хоча може воно так і є!))

Щось програмувати почав займатися як хобі, з'явився інтерес десь із 5-го разу, потім у 2014 році почалися проблеми у країні, у банках теж стало не дуже цікаво разом із курсом долара, вирішив змінити роботу на хобі. Усі домашні були проти, бо банк це нібито стабільність, вирішив що якщо спробую і не вийде — сім'ю прогодувати якось зможу, а якщо не спробую — шкодуватиму. Згодом виявилося що я мав рацію й ось я тут) 

 

— Чи добре пам'ятаєте свій старт? Які були сумніви та страхи на початку шляху?

 

— Так, займався всім поспіль, було дуже цікаво, матеріальна частина питання взагалі не цікавила. Сумнівів та страхів не було, від цього не залежав мій грошовий та моральний стан, коли потрапив у самостійний фріланс уже щось умів.

 

— Чи були думки “Це не для мене”? Що допомагало не злитися і не відмовитися від ідеї стати розробником?

 

— Ні, не було, у мене це виросло зі звичайного хобі, і практично всі негативні емоції я пережив безкоштовно.

 

Плюс досвід керівництва IT-службою банку дає +100 до стресостійкості, тому якщо я когось прямим текстом “послав” (таке буває дуже рідко, але є такі випадки) — то це вже просто за межею зі сторони замовника з хамством у мій бік, образами, обіцянками подати до суду, погрозами тощо. Спочатку їх було багато і вони є на моєму сайті у певному розділі)

 

Тепер уже навчився бачити таких кадрів за версту у 99% випадків, але наступити на всі граблі, які бувають у цьому світі, все ж таки довелося. По-іншому, до речі, навіть середньої руки фахівцем не стати в будь-якій галузі, це куплений за свої гроші досвід.

 

— Які ресурси та можливості використовуєте для навчання та розвитку зараз?

Як качаєте скілл?

 

— Скілл у цьому випадку — вміння будувати оптимальні алгоритми для вирішення того, чи іншого завдання і не зробити гірше. Плюс розуміння того, що конкретно потрібно, не всі вміють правильно висловлювати побажання й іноді виявляється, що потрібно зробити навпаки. 

 

Ресурси та можливості зараз безмежні, на тому ж youtube можна при належному бажанні навчитися бурити нафтові вежі або добувати алмази, наприклад, так що подивитися відео уроки про якісь технології або всякі прикольні штучки не складно. Хоча як хто сприймає інформацію, це індивідуально, але програмістам, розробникам і всім, хто працює в IT, гріх скаржитися на брак ресурсів, головне не лінуватися і приділяти час тому, що приносить тобі гроші.

 

— Яка ваша улюблена та не улюблена частина у роботі?

 

— Улюблена — працювати з нормальними замовниками та цікавими завданнями, все це складається в зрозуміле ТЗ без чорної магії та екстрасенсорики, коли від програміста потрібно просто красиво і розумно реалізувати те, що придумав замовник, а якщо придумав погано — відмовити його, відверту нісенітницю я не роблю ні за які гроші. Чи щось більш творче, головне — без рутини, але і її є достатньо.

 

Нелюба — коли люди починають нахабитися надмірно і наполегливо вимагати зробити те, що взагалі не передбачалося в рамках вирішення конкретного завдання, хоча я всіляко намагаюся їх уникати. Ще не люблю людей, які торгуються і тих, хто вважає, що твій час гумовий і безкоштовний.

 

— Розробникам потрібно натхнення чи справа навички? Де брати ідеї для нових доповнень та шаблонів?

 

— Творча частина — це звичайно дуже добре, але інтернет-магазини це про гроші, тому тут швидше важливі навички, досвід та розуміння того, що коли магазин не працює, він не приносить прибутку, а коли працює — приносить.

 

Безперечно, хороші ідеї на вагу золота. Але про ідеї питання без відповіді, бо це звучить приблизно як написати красиву картину, яку можна буде продати за мільйон :)

 

Швидше потрібно просто бути в тренді поточних бажань замовників, які актуальні зараз або будуть актуальні в майбутньому, ось тут знадобиться кришталева куля.

 

Я, наприклад, роблю якесь доповнення, якщо хоча б разів 5 попросили зробити те саме в якийсь невеликий проміжок часу. Хоча і так намагаюся робити все модифікаторами й трохи краще, ніж потрібно спочатку, так потім простіше зрозуміти що взагалі робилося і як.

 

6HmGKEWeRnWXpYGuW_xXU7EZ3Mf6AvirOSEI4YcU

 

—  Дайте поради розробникам, які тільки розпочинають свій шлях.

 

— Розробникам початківцям можу порадити не лінуватися і не канючити грошей одразу, а просто намагатися робити добре свою роботу в якісь розумні терміни, там воно саме все вийде за належного бажання.

 

Але потрібно чітко розуміти, що фріланс — це не сидіти з ноутом на Балі й отримувати 50000 грошей на годину, а звичайна, досить важка робота зі своїми плюсами та мінусами.

 

Ще доведеться навчитися працювати вдома, якщо хочете вдома. Це не так просто, як здається, особливо якщо вдома є дружини, діти, батьки, тітки, дядьки, коти, хом'яки та інша живність. Плюс поборотися з лінню, це теж окремий челлендж) На все про все пішло 2 роки напевно.

 

По роботі в моєму випадку спочатку я чесно попереджав, що якщо не вийде — грошей не візьму, але й поламати нічого не поламаю.

 

Взагалі найголовніша порада. У будь-якій задачі, навіть найпростішій, спробуйте зрозуміти навіщо і для чого це потрібно замовнику. Інакше ви будете хоч і гарним розробником при належному старанні, але тупо кодером. Люди, які розуміють бізнес-процеси й можуть реалізувати бажання клієнта оптимальним способом, враховуючи особливості бізнесу, цінуються вище в будь-якій спеціальності.

 

Простими словами — потрібно прокачувати навіть не навички програмування (і їх теж потрібно!), а експертність у конкретних питаннях, у нашому випадку це cms opencart і все, що її оточує, а оточує її багато всього.

 

Підвищуйте рівень, пийте пиво, ставайте кращими, ваш spectre :)

Чи було це корисно?

Liudmyla_marketer
 Share

  • +1 4

Відгуки користувачів

Recommended Comments

Немає коментарів для відображення



Створіть аккаунт або увійдіть для коментування

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйтеся для отримання облікового запису. Це просто!

Зареєструвати аккаунт

Вхід

Уже зареєстровані? Увійдіть тут.

Вхід зараз
×
×
  • Створити...

Important Information

На нашому сайті використовуються файли cookie і відбувається обробка деяких персональних даних користувачів, щоб поліпшити користувальницький інтерфейс. Щоб дізнатися для чого і які персональні дані ми обробляємо перейдіть за посиланням . Якщо Ви натиснете «Я даю згоду», це означає, що Ви розумієте і приймаєте всі умови, зазначені в цьому Повідомленні про конфіденційність.